divendres, 29 de maig del 2009

Descàrregues P2P i drets d'autor a Barcelona TV

Descàrregues de música i pel·lícules, peer-to-peer, control d'internet, legislació europea, sentències contra xarxes P2P, pirateria... què passa amb els drets d'autor? què són els drets digitals? cal posar-hi fre? hi esteu a favor o en contra? què en pensen els usuaris? i les discogràfiques? i els artistes? ...

Ahir, en el programa de debat de Barcelona TV Els uns i els altres van tractar aquest tema que ens toca tant de prop pel màster que estem estudiant... Espero que us resulti interessant i profitós!

També us recomano que us passeu pel blog del programa, té molta informació sobre opinions a favor i en contra de les descàrregues, sobre les xarxes P2P, definicions més tècniques, etc.

Accedir al vídeo


Des d'una altra perspectiva, llegeixo avui a El Periódico de Catalunya que "La venda de música a Espanya ha caigut un 30% aquest any", i una dada que em sorprèn: "El 81% dels internautes menors de 24 anys practiquen descàrregues il·legals"... Tema interessant!!

dijous, 28 de maig del 2009

L'antiGoogle?

Encara no se’n coneixen els detalls ni les informacions estan del tot confirmades, però els mitjans nord-americans comencen a parlar del proper llançament de Microsoft: Bing, un cercador que farà la competència al “Sant Google”. Bing es combinarà amb l’actual cercador Windows Live Search (dins el portal de MSN), al menys durant els mesos en què estigui en versió beta. Tot apunta que la presentació es farà avui... n'estarem pendents!

Com seran les noves aules?



He trobat una notícia en un diari que fa una previsió de com canviaran les aules universitàries amb les NovesTics i m'ha semblat oportú compartir la infografia que inclouen amb vosaltres!

Llibres de text digitals: a Catalunya, en català

El Departament d’Educació de la Generalitat ha anunciat que els llibres de text digitals seran en català, rebatent així algunes veus que deien que amb l’arribada d’aquesta nova tecnologia a les aules la llengua catalana estava amenaçada. La llengua vehicular a les aules de forma online serà, de la mateixa manera que ho és offline, en català, i l’alumnat no podrà accedir a cap altre idioma. És a dir, que el professorat i el centre educatiu seleccionaran prèviament la llengua del llibre de text i els nois i noies no podran modificar aquesta tria, al menys dins de l’aula. A casa seva, però, podran accedir a la versió del text en la llengua que vulguin. Una de les empreses que es dediquen al llibre de text digital és Digital Text.

És fonamental promoure i impulsar les TIC en català per no fer un pas enrere i desfer tot el camí recorregut per les polítiques lingüístiques i culturals del país. Perquè podem estar molt avançats tecnològicament, però si no intentem alhora crear un espai digital en català... el que avancem per una banda ho retrocedirem per l’altra, no creieu?

divendres, 22 de maig del 2009

Possibilitats del Web 2.0 en l'educació

Aquí us deixo un vídeo de Youtube signat per Educastur (la Conselleria d'Educació i Ciència del Principat d'Astúries) que m'ha semblat d'allò més instructiu i útil, ara que som a la vegada bloggers i estudiants! Espero que el gaudiu...!
Primera part (6min 14 seg):
Segona part (6 min 14 seg):

Palma.cat?

Sí, sí, no m'he equivocat: l'Ajuntament de Palma ha adoptat el domini .cat en el seu web institucional, és a dir, que ara també s'hi pot accedir clicant www.palma.cat. Els anteriors dominis (palma.es i palmademallorca.es) segueixen vigents. Amb aquesta mesura es constata una realitat cultural a les Illes Balears.


Per si algú no n'ha sentit a parlar, el domini .cat està adreçat específicament a la comunitat lingüística i cultural catalana a internet. La Fundació puntCAT és qui gestiona i promou aquest domini i per a obtenir-lo cal demostrar alguna relació amb la comunitat lingüística i cultural catalanes o bé posar en línia continguts significatius en català.

En la societat de la informació i el coneixement no existeixen fronteres. I on hi ha fronteres geogràfiques i/o polítiques no hi hauria d'haver fronteres lingüístiques ni culturals... Chapeau per Palma!!... Voldran apuntar-se al domini .cat el govern de Camps al País Valencià...? ;-)

dimecres, 20 de maig del 2009

La Wikipeli

El tàndem format per José Corbacho i Juan Cruz (coneguts per pel·lícules com Tapas o Cobardes) han acabat avui el rodatge de La Wikipeli. Es tracta d'un curtmetratge fet a través d'internet que ha comptat amb la participació de 2.667 persones!!! (l'eslògan és "esta peli la hacemos entre todos"). Els i les internautes han pogut proposar tot tipus d'idees sobre el curt: des dels noms dels personatges fins a localitzacions o detalls d'atrezzo. De manera que és un curt amb milers de codirectors.

Amb aquesta nova proposta cinema i internet es fusionen i van de la mà en la tan estudiada societat de la informació. Serà qüestió de veure el curtmetratge poder opinar, no? D'entrada pinta molt bé!




Web de "La Wikipeli"

Encomana el català, publicitat 2.0

"Què li puc fer per berenar? Si us plau voldria un entrepà..." Segurament molts de vosaltres haureu vist aquest anunci a la televisió sobre com "encomanar" el català a les persones nouvingudes d'altres països. Doncs bé, la novetat d'aquesta campanya institucional sobre el foment de l'ús del català és que es caracteritza per les accions en entorns web 2.0, és a dir, accions de promoció viral a internet.

Específicament, què vol dir això? Per exemple, s'ha obert un grup al Facebook en el qual totes aquelles persones que vulguin s'hi poden fer membres. A més s'ha creat una aplicació viral, també per al Facebook, des de la qual es pot "encomanar el català" a altres usuaris.
Més coses: el vídeo de la campanya s'ha difós pel canal de la llengua catalana al Youtube, així com per diversos mitjans digitals amb canals al Youtube; d'altra banda, el web de la campanya disposa d'eines per promoure l'espot des de diverses xarxes i sistemes com Hi5, Orkut, Reddit, Menéame, La Tafanera, Remou-me i Technorati, i un canal a Twitter.
El resultat de tot plegat ha estat una alta participació per part de la gent, que ha tingut l'oportunitat d'opinar sobre la campanya i difondre-la per la xarxa gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació. Un bon exemple de màrqueting viral en la publicitat institucional per part de l'administració.



dimarts, 19 de maig del 2009

Approbo: fi del copy&paste?

Un dels problemes amb què es troben molts professors avui en dia és que amb internet els seus alumnes han perdut la capacitat analítica i de síntesi i fan un ús sistemàtic del copy&paste per fer els treballs, en lloc de cercar la informació, destriar-la, analitzar-la i processar-la de forma adequada. És una de les causes de l'anomenada "infoxicació".

Doncs bé, sembla ser que ja no serà tan fàcil: ha nascut Approbo. Es tracta d'una eina en línia, creada per l'empresa Symmetric i el centre d'R+D Citilab de Cornellà, que a través d'uns potents motors de cerca permet comprovar l'originalitat del document electrònic i d'on prové (en cas que sigui copiat i enganxat d'algun altre document).

Si bé és cert que "fent un Google" ja es pot enxampar un "copy-pasterià", amb aquest nou programari les persones que l'utilitzin (ja sigui professorat, redaccions periodístiques o persones del món editorial, per exemple) podran estar del tot segures que allò no ha estat elaborat o escrit per la persona que ho signa.

Caldrà veure com funciona i si és realment útil...!




dissabte, 16 de maig del 2009

Què és l'era d'internet? Ras i curt

He trobat un vídeo GENIAL sobre la Societat de la Informació titulat Comunicación e innovación en la era de internet, en la línia de Manuel Castells i altres autors, que m'ha semblat interessant compartir amb vosaltres. Està produït per alumnes de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Buenos Aires i explica què significa internet en un món global i a quins reptes s'enfronta. Us el recomano 100%!!

dijous, 14 de maig del 2009

Google entra a la televisió

Per primer cop a la història el conegut cercador Google ha recorregut a la publicitat televisiva per impulsar el navegador d’internet Google Chrome. La companyia ha començat a emetre un anunci a les cadenes de televisió dels Estats Units... i el fet és notícia perquè fins ara mai havia utilitzat aquest recurs per donar-se a conèixer, sinó que fonamentalment s’expandia pel boca a boca... Què deu estar passant? Chrome no pot amb l’Internet Explorer de Microsoft?

He llegit que la implantació està sent una mica decebedora... Segons dades de la consultora Net Applications el navegador, que està en marxa des de setembre de 2008, ha assolit una quota de mercat de l’1,4% davant del 66,1% de l’Internet Explorer (Microsoft), el 22,5% de Firefox (Mozilla) i el 8,2% de Safari (Apple)...

L’espot dura uns 30 segons i mostra una animació sobre un joc d’ordinador en el qual una peça que representa la marca de Chrome, xoca amb altres peces fins a conformar la pròpia pantalla del navegador. La intenció de Google és demostrar la senzillesa i simplicitat del seu propi programari. És com el típic joc de la barra i la piloteta que ha d’anar trencant peces... bé, millor mireu-lo!!



+info

dimarts, 12 de maig del 2009

And the winner is... tv3.cat!

El portal de TVC tv3.cat ha tornat a guanyar -ja ho va fer el 2007- el prestigiós premi EPpy Awards en la categoria de "millor lloc web afiliat a una televisió local" (Best Local TV/Cable-Affiliated Web Site).

Aquest premi es considera un dels màxims reconeixements en comunicació a internet... I a més del prestigi que té el premi en si, encara té més mèrit el fet que es tracta de l'únic portal català premiat. tv3.cat competia en la seva categoria amb wral.com (el web de la televisió de l'estat de Carolina del Nord, als Estats Units) i wwltv.com, de Nova Orleans.

Com a portal d'internet em sembla complet: informació, televisió en directe i a la carta, serveis interactius, accessibilitat, opinió, enllaços, enquestes, etc. ... i navegable! El servei públic també és això!

dilluns, 11 de maig del 2009

De periodisme 2.0, web 2.0, blocs i bloggers: reflexions de Francisco Pisani

Aquest dissabte 9 de maig, el periodista especialitzat en les noves TIC i també en el periodisme de carrer Francisco Pisani ha impartit la conferència Periodismo 2.0: El inconfortable baile de los periodistas con las exaudiencias a la UAB.

Entre d’altres, Pisani considera que “el més important del web 2.0 és la possibilitat de modificar tant el contingut com l’estructura, a més del fàcil accés i la possibilitat de posar material en línia i de participació”. I creu que estan en el seu punt àlgid gràcies als continguts aportats pels propis usuaris, que “estan configurant una nova arquitectura de participació”.

M’ha semblat molt interessant la reflexió que ha fet al voltant dels blocs, als que considera “la punta d’un iceberg”... i als bloggers els (ens) qualifica de “peixos pilot dels mitjans de comunicació”... Peixos pilot? Del que no hi ha dubte és que ens trobem als inicis d’un fenomen que en un futur no gaire llunyà comportarà un canvi de paradigma.

Francisco Pisani en referir-se a la funció social dels bloggers rebutja denominar-la “periodisme ciutadà” perquè indueix a diferenciar els professionals dels amateurs quan precisament l’interessant és que treballin junts. Per això, l’expert creu que els periodistes han d’experimentar la transformació de productors de notícies a moderadors de converses... i han d’impulsar sinergies amb els amateurs en la mesura que redueixen costos i possibiliten un enriquiment mutu.

Us recomano que per fer un petit tast de les seves reflexions expertes al voltant del web 2.0, convergència digital i de mitjans, periodisme 2.0 i noves TICs us passeu pel seu bloc:

dimarts, 5 de maig del 2009

Estudi sobre l'eBook i més

M'ha caigut a les mans un interessant estudi sobre els eBooks, un fenomen en expansió que està revolucionant el sector editorial. The Cocktail Analysis ha presentat a l'abril una recerca que analitza el coneixement i l'acceptació dels eBooks i el seu possible impacte en les pautes lectores.
L'estudi es diu Prospección del mercado de dispositivos lectores de eBooks i és una mostra clara que les TICs i la indústria editorial van de la mà en aquesta nova experiència...
Us faig cinc cèntims dels objectius de la recerca, a veure si us acabo de convèncer perquè li feu una ullada:
  • Avaluar el coneixement actual dels dispositius eBooks.
  • Conèixer l'interès de compra d'aquests dispositius.
  • Aprofundir en els hàbits potencials de lectura que es desenvoluparien a través d'aquests dispositius, comparant-los amb els hàbits de lectura generals. En concret, tractant de respondre les següents preguntes: què és llegiria? en quins moments s'utilitzaria un eBook?
  • Pautes d'ús entre els usuaris actuals d'eBook.
  • Acceptació de diferents formats de publicitat en els dispositius.

Per a aquells i aquelles que us interessi el tema, properament en publicaran més així que... a l'aguait!

I com a apunt final, al programa L'hora del lector del 33 dimarts van parlar del llibre electrònic...

dilluns, 4 de maig del 2009

Neix Talaia


Per a uns futurs màsters en Societat de la Informació i el Coneixement ens pot ser de molta utilitat Talaia, un observatori de terminologia pròpia de la SIC creat per la UOC i el Termcat.

Es tracta d'una eina pràctica, com una mena de diccionari de tot allò que envolta la SIC que recull i defineix conceptes actuals com: wiki, cibercepció, node, píxel, tawhid...

Us invito a donar-li un cop d'ull a Talaia, sempre pot anar bé desar-la a "favoritos" per si tenim alguna urgència...

Catalunya, capdavantera en TIC

Fa unes setmanes vaig llegir a premsa que Catalunya es situa al mateix nivell que la Unió Europea quant a mitjana en l'ús de les TIC. Les dades, corresponents a 2008, apareixien arrel d'un informe de Telefónica. A més, la mitjana catalana està força per davant que la de l'Estat espanyol.

A tall d'exemple, i sense voler entrar molt en xifres i percentatges, cada setmana un 59% de "cibercatalans" es connecten a internet, dada força superior als "ciberespanyols", que ho fan en un 49%.

Aquest fet pot voler dir, entre d'altres coses, que a l'Estat espanyol encara hi ha moltes zones on no està implantat l'ús de les noves tecnologies, ja sigui per factors orogràfics, socials, econòmics o de qualsevol altre tipus... A Catalunya es té constància que l'ús de les TIC és un fet en l'àmbit urbà i s'estan portant a terme moltes polítiques perquè sigui també una realitat en el món rural.